сряда, 31 юли 2019 г.

Лекарят, който разболя света


… и така приключи дългогодишната ми кариера на психиатър. След толкова излекувани и благодарни пациенти трябваше да дойде онзи проклетник Добрин, за да ми покаже, че греша, че през всичките тези години съм заблуждавал себе си… по – лошо – заблуждавал съм хората, лъгал съм ги най-безобразно, че им помагам, а всъщност… само съм пречил. Пречил съм на света! Разбирате ли?
     Не разбирам. Обяснете ми.
Един ден при мен дойде пациент с име Добрин. И той наистина беше самата добрина. Да си призная, макар да съм истински професионалист и да не влагам сърце в работата си, този път нещо там вътре трепна, докато изслушвах проблемите на този човек. Добрин без съмнение беше добър човек, изглежда беше свикнал да помага на всички и да се грижи за всички – от паяка в банята до непознатия костюмар на улицата, който внезапно получава инфаркт. Този добър човек обаче не беше щастлив. И не заради собственото си нещастие, не. Той имаше прекрасен живот – хубава жена, две малки опашати момиченца, платена работа, собствено жилище… Добрин страдаше заради проблемите на другите. Оплака се, че нощем не можел да спи, защото мислел как да спаси света, а сърцето го стягало от болка, защото той, макар да беше тотално луд, все пак си даваше сметка, че не може да го спаси сам. Затова аз предприех обичайната стратегия – дръпнах му една назидателна реч за това как трябва да мисли и да живее само за себе си, да не страда за чужди хора и да не се мъчи да оправя света. Успокоих го, че и него ще излекувам от тази лудост, както мнозина преди него, предписах му лекарства и го изпратих с уговорката да се видим след месец.
– И видяхте ли се?
Миналата седмица Добрин пак дойде. Изглеждаше видимо по-добре, беше спокоен, нямаше и помен от уплашените очи от преди месец. Благодари ми за лекарствата и съветите, каза, че откакто се е отказал да спасява света, е станал щастлив човек. Вече не се интересувал от чуждото нещастие, бил се научил да игнорира плача около себе си и да се забавлява въпреки всичко негативно.
Вечерта се почувствах зле. Нетипично за човек с моята професия, нали? Нещо сякаш ме удари по главата и изведнъж разбрах защо светът е станал лош. Заради мен! Аз разболях света с егоизъм. Мислех си, че лекувам лудите хора, че ги правя щастливи, а всъщност съм разболявал малкото здрави, нормални хора, защото истински болните са нелечимо и безнадеждно болните. От алчност. От злоба. От себелюбие. Какво направих с хората? Какво направих със света? Аз, аз и само аз съм виновен за цялото зло, за всичко. Не Бог. Не съдбата. Не Силата. Аз!
Усмирителна риза. Инжекция здрав разум. Бавно потъвам в спокоен, блажен сън сред розови облачета от захар.