събота, 3 септември 2022 г.

Изчезвай, лято

    

Голямо реване, голямо чудо, че лятото си отивало. Ами, да си ходи, прав му път, няма да го спирам. И не мога да разбера какво толкова ще ви липсва. И лятото се потихте, и есента ще се потите. Вярно, през лятото – от жега, а през есента от работа, ама от нея поне можеш да избягаш. Айде, обаче, избягай от жегата.  Не става, нали? Климатикът и той не е опция, с тоя скъп ток. Ама мислете малко с тия слънчасали глави.

Чисто икономически лятото е най-неизгодният сезон. Оставям настрани разходите за ел. енергия. Ами водата? Зимата лесно – и без къпане можеш да минеш, ама лятото? Вярно, че някои по принцип рядко посещават банята, но за тези, чието обоняние се е възвърнало, за съжаление, след прекарания ковид, не е опция. Водата, обаче, не е без пари, а душ след душ кубиците се трупат. Виж, есента е по-лесно – слагаш една кофа под капчука, като в „Бон шанс, инспекторе“ и си се къпеш с безплатна дъждовница. Хем евтина, хем дестилирана. Вярно, може да е по-студена, ама е аванта. Другите сезони, макар и не колкото есента, също са щедри откъм водоснабдяване: зимата предлага (поне в добрите дни) сняг, а той, както знаем всички (поне които сме ходили на училище), е просто друго агрегатно състояние на водата. Пролетта пък ни предлага обилна роса и макар да не може да се сравни с щедростта на есента, пак е далавера. А каква течност, освен собствената ни пот, ни дава лятото, а, разбирачи такива?

В тази връзка, нека да поговорим малко за ароматите на сезоните: есента ухае на печена тиква, зимата – на топли сладкиши, пролетта – на цъфнали цветя, а лятото – то смърди на пот. И щом някой ми каже, че му миришело на лято, ме удря в носа. Никакви морета, никакви морски дяволи. Гадория!

Като казах одеве, че лятото никак не излиза изгодно финансово, сещам се и за други излишни разходи. Традиционно отпускарски сезон, то ни вкарва в разходи за почивки. Вярно, ще кажете, никой не ме задължава да пътувам, ама как така колежката ще се тагва от Миконос, пък аз – от дивана. Ща, не ща, ще давам пари, да се пръсне от завист тая хаймана.

И накрая, ако този текст се чете ученици, искам да ви кажа, мили деца, че и за вас лятото хич не е изгодно. Сигурно още първия ден от ваканцията амбициозните ви майки са ви юрнали по уроци, като че не ви стига потенето от жега. Няма да ви оставят те току-така да си лежите по цял ден у дома, както мислите. Ще ходите на класическа китара, на конна езда, на курсове за астролози… Кой знае какви таланти се крият във вас. Дойде ли септември, лесно – отивате в училище, мютвате госпожата и сте готови, ама я мютнете частния учител, който взима по един славейков на урок. Не става, нали? По-големите пък, които случайно отърват частните уроци през лятото, заминават на морето, да продават палачинки и дюнери на гладни туристи. По 16 часа на ден, за никакви пари, които не стигат за една вечер в бара. Кажете ми, какво хубаво има в това тъпо лято?