сряда, 4 януари 2023 г.

Небиблейският Исус

 

Около Коледа и всичкото плюскане, взех, та се замислих и за рожденика, в чиято чест (незнайно защо), аз получавам подаръци. Такъв ли е бил, какъвто ни го представя Библията, бил ли е въобще, вършил ли е чудеса и защо дори и след смъртта му (ако е умирал изобщо, което няма как да стане, ако не се е родил, следователно няма как и да е възкръснал, защото неродените не възкръсват… това ще го оставя за втори текст, около Великден), в модерно-технологичния ни век, неговата личност все още е такава загадка.

Ще разгледам няколко случки от живота на Исус Христос, които не само не смятам за чудо от съвременна гледна точка, а смятам за абсолютно прости, та чак се чудя как така прости хора като нас не се сещат какво се крие зад библейските текстове.

Редно е да започна с раждането, но аз се връщам назад, девет месеца по-рано, за да проследим чудото на непорочното зачатие. Няма как да стане, нали? Нито обикновен дърводелец, нито самият Господ не може да забремени жена, без да е имал полов контакт с нея (да не говорим, че самият акт не е достатъчен, но да не навлизаме в науката чак толкова). Истината е, че в наши дни все повече деца са плод на непорочно зачатие. Ние го познаваме като ин витро. Та, не ви ли е хрумвало, че Господ всъщност е лекарят, извършил процедурата, а щастливата майка го е благославяла като божество заради „чудото“, решило проблема с импотентния Йосиф? И именно заради това празнуваме и до днес раждането на първото в историята бебе, плод на изкуствено оплождане. Твърде просто, ще кажете, но за простите умове отговорите непременно трябва да бъдат сложни.

Photo by Mikhail Villegas on Unsplash

Изяснихме зачатието, прескачам раждането (тук нищо интересно), пропускаме и детството и отиваме направо на младежките и по-зрелите години, когато Исус вече се е осъзнал и ориентирал в живота. От всичко, което е вършил, се вижда, че е имал интереси в доста области, безсъмнено на първо място медицината. Няма да изброявам всичките изцеления, които уж извършва чудодейно, защото в това да си учен сред невежи няма нищо кой знае колко интересно. Няколко чудеса обаче привличат вниманието ми с простотата и явното логично обяснение, което векове наред се подминава (вероятно, под влиянието на ЦРУ, които плащат на християнската църква).

По всяка вероятност, освен с медицина Исус се е занимавал (любителски) с молекулярна кухня. Два са примерите, с които ще докажа, че е колега от УХТ – Пловдив.

Помните ли как Исус превръща водата във вино (Йоан 2:1-11)? Всъщност, това е и неговото първо чудо. Е, аз ще ви кажа – във водата е имало прах тип степче, което при разтваряне във вода може да придобие вкус на каквото си искате – грозде, портокал, лимон и т.н., та даже и зелева чорба. Така че Исус не е направил никакво чудо, а е измамил гостите, така както и до днес правят производителите на „натурални“ сокове. А и, в крайна сметка, след като някои майстори успяват да превърнат виното във вода (в добрия случай, когато не става оцет), защо Исус да не може да направи обратното?

Следващият пример е свързан с яденето, без което пиенето… абе, пак върви, но повръщането е различно. Сещате ли се, че Исус успява да нахрани 5000 души с пет хляба и две риби (Йоан 6:1-14; Матей 14:13-21; Марк 6:32-44; Лука 9:10-17)? Хубаво, ама някъде да пише колко големи са били, а, вас питам? Който е гледал „Риболов на чудовища“ знае какви огромни рибоци хващат хората. Ами рекордът за голям хляб на Гинес? Държи се от румънци, които са направили 107 кг самун. Обаче по времето на Исус все още не е имало книга на рекордите, обаче това не пречи да са пекли и по-големи. А, най-сетне, не сте ли слушали рибарски истории? Ако вземем да вярваме на рибарите, ще излезе, че всички до един вършат чудеса. Какво пречи евангелистите да са разказали поредната рибарска история в Библията, а вие, будали, да им вярвате. Или щом го пише в Библията, значи е истина, все едно го пише в интернет? Впрочем, според Библията Исус още веднъж храни хиляди хора с хляб и риба (Марк 8:1-10; Матей 15:32), но този път, явно осъзнали, че прекаляват, евангелистите намаляват броя на гладните на 4000 и увеличават хлябовете на седем.

Едно от любимите ми „чудеса“ е ходенето по вода (Матей 14:22-33; Йоан 6:15-21; Марк 6:45-52), в което няма нищо необичайно и всеки един от нас не само го може, а го е и правил. Защото никъде в Библията не пише какво е било агрегатното състояние на водата, а то си е просто като нас, че е било твърдо. Исус е ходел върху лед, а нас са ни изпързаляли евангелистите, като са скрили част от информацията и айде – две хиляди години никой не се сеща да приложи елементарни познания по физика. Но защо му е било да ходи по лед на Исус? За мен и това е очевидно – занимавал се е с шорт трек, но щом опитите му са определени като ходене, значи не е бил особено добър. Важното е, че е спортувал… макар че спортът не му е осигурил дълъг живот. Но за смъртта и възкресението ще говорим, както казах и по-горе, около Великден.