неделя, 12 февруари 2017 г.

За зарязаните Трифоновци



Простотиите около 14 февруари не спират вече цяла седмица и цяла седмица пръстите ме сърбят да напиша нещо по темата. Добре, че нямах време през последните дни. И сега нямам, ама вече не издържам и трябва да си кажа (в случая - да си го напиша). Та, ето какво ме тормози и дразни този път: показността и демонстрациите на чувства, и по-скоро – на липсата на чувства. И този път не се дразня на влюбените.
Влюбените по принцип са едни големи досадници, които заливат Фейса с лиготии, от които наистина може да му се догади на нормален човек понякога. Има моменти, в които изглежда, че не искат да кажат на любимия "Обичам те", а да демонстрират пред света колко са влюбени и обичани (понякога показват повече любов, отколкото е действителната). Желанието да покажеш на комшийката, че са ти подарили по-големи обеци и че са те завели в по-затънтена джунгла и на мен ми е в повече. Има една прекрасна песен на Орлин Горанов, която се казва "Светът е за двама". На истински влюбените не им е нужно да натрапват голямата си любов на цялата (Фейсбук) общност, а я пазят за себе си и я изживяват сами. Защото за влюбеният човек останалият свят не просто няма значение, той не съществува. Но както и да е - не се сърдя на влюбените, защото те не са нормални хора и често правят големи глупости. Нека са живи и здрави и да се обичат, това е важното. Пък аз ще им лайквам постовете, какво да ги правя. Колкото и да са лигави.
Повече ме нервират невлюбените (или тези, които твърдят, че не са влюбени от яд, че никой не е влюбен в тях), които изливат хейт и алкохол върху любовта и Свети Валентин още от началото на месеца. Натрапчивото демонстриране на любовта към алкохола е по-непоносимо досадно от всички сърчица, ангелчета и глезотии на двойките и в повечето случаи е израз на завист. Защото "гроздето е кисело...". Който остане без секс, пие - това е положението. И как да е по-различно, сладурчета, как да ви заобича друг човек, след като вие обичате само чашката и само на нея се обяснявате в любов? Естествено, че ще останете сами, и то не само на празника, понеже сте недостойни пропаднали пияници, чиято любима е ракията. А няма по-безсмислена любов от тази към пиенето и затова статусите за Трифон Зарезан - любимият светия на зарязаните - ме вбесяват. А вие, пияници, не сте с нищо по-различни от ония "позьори" - влюбените - които обаче ще изпробват различни пози във вторник, а вие...

вторник, 7 февруари 2017 г.

ВИНО И ЛЮБОВ



Недей да пиеш виното червено,
недей да търсиш истината там.
Чрез него ти се ще да изтрезнееш,
когато ти от друго си пиян.

Но как, когато си се влюбил лудо,
а тя за теб не дава пет пари.
Във виното утеха ще намериш,
че от любов най-силно те боли.

Когато пък коктейл такъв направиш,
усещаш сила, чувстваш прилив нов.
Най-сладко за човека е тогава,
когато смеси вино със любов.