понеделник, 2 април 2018 г.

Екшъни в кухнята


Преди много години, когато готвачите още не бяха окупирали телевизиите, беше времето на истинските мъже.  Ченгета, тайни агенти и корави мъжаги се бореха с престъпността, за да създадат един по-добър свят.  Джон Маклейн, Мартин Ригс, Джо Армстронг, Рамбо и Роки бяха нашите герои от детството, на които момчетата искаха да подражават и за които момичетата искахме да се омъжим.
Днешните момичетата обаче нямат афинитет към силните мъже, защото самите те по цял ден блъскат във фитнеса и са достатъчно здрави физически, за да се пазят сами от лошите. За сметка на това обаче готвенето все повече куца на „нежния” пол, затова мечтата на всяко момиче е мъж, който умее да върти тигана (вместо пистолета). Така постепенно, но трайно шефовете Петров, Манчев, Шишков, Михалчев, Токев, наред с чуждестранните Рудолф, Джейми Оливър, Гордън Рамзи и тем подобни женчовци, които стоят до печката в кухнята и бъркат мусака, изместиха ченгетата от 80-те и 90-те години. Секси потниците с лекета от кръв отстъпиха място на престилките с петна от доматен сос, но какво да се прави – модерни времена.
Холивудските екшъни определено нямат място в най-новата попкултура. Прекалената им примитивност и елементарност не могат да заинтригуват младежта. За да оцелее жанрът, режисьорите трябва да включат темата за здравословното хранене, иначе са обречени на гибел. Във филмите не просто трябва да се показват мускулести герои, а да се наблегне на хранителния режим, благодарение на който са се сдобили с перфектни тела. Затова всички известни екшъни трябва да бъдат презаснети в кулинарен вариант.
Един от най-обичаните екшъни „Умирай трудно” ще носи заглавието „Увирай трудно”. Главният герой Джон Маклейн вече няма да се бори с побеснели терористи. Сега дертовете му ще са от друго естество – трудно увиращ боб, който трябва да бъде готов до вечерта. Маклейн ще експериментира различни техники, с които да накара упоритото вариво да достигне до кулинарна готовност, за да успее навреме да приготви вечерята.
Любимецът на малки и големи Джеки Чан, когото познаваме главно от „Час пик”,  ще има задачата да приготви желирано ястие във филма „Аспик”. Ще успее ли да дозира правилно желатина, за да получи устойчиво желе – ще разберете, ако гледате подвизите на екшън звездата в кухнята.
Новото име на „Смъртоносно оръжие” ще бъде „Медоносно оръжие” и както самото заглавие подсказва, ще засяга темата за пчеларството. Мел Гибсън и Дани Глоувър ще влязат в ролята на пчелари, опитващи се да създадат най-здравословния мед, докато изведнъж пчелите им не започнат да измират масово. Кой носи вина за този поголовен мор? Отговорът очаквайте скоро по „Фиеста ТВ”.
Том Круз ще покаже уменията си в „Месенето невъзможно”, където ще се опита да направи пица от некачествено брашно. Дали това ще се окаже "Мисия невъзможна" - ще разберете съвсем скоро.
Кухненската версия на военната драма „Спасяването на редник Райън” ще се казва „Спасяването на зелник с айрян”. Том Ханкс ще има за задача да опази вкусната баница от гладни виетнамски войници, които нямат никакво намерение да я поделят с американците.
Почитателите на Индиана Джоунс могат да гледат изявите на любимия си професор по археология в „Индиана Джоунс и храмът на опечените”. Филмът ще разказва историята за стар индуистки храм, превърнат в пекарна.
За почитателите на Харисън Форд ще има кулинарни варианти и на друга любима поредица с негово участие – „Междузвездни войни”. Засега обаче са готови преработените сценарии само на епизоди от предисторията – „Панираните атакуват” и „Угощението на ситите”.
Феновете на Джеймс Бонд няма да останат пренебрегнати. Любимият таен агент ще се забърка в няколко кулинарни екшъна. „От Русия с любов” ще се превърне в „От яхния с картоф” и ще се разказва за хранително натравяне в ученически стол. Агент 007 е внедрен в кухнята и там открива, че стомашното заболяване е причинено от… „Диамантите са течни” пък ще бъде посветен на модерната молекулярна кухня. Джеймс Бонд ще покаже умения на алхимик и ще промени структурата на диамантите, след което ще приготви няколко вкусни соса с тях. „Мъжът със златния пистолет” ще бъде обезоръжен, за да стане „Мъжът със задушения котлет”. „Шпионинът, който недопичаше” и „Не увирай днес” ще бъдат посветени на провалите на Бонд в кухнята, защото всеки добър  готвач има и издънки, а зрителите обичат този вид пикантни истории.
Друг любим герой, особено на децата, също ще влезе в кухнята. Батман ще свали черния костюм и ще го замени с друг тип работно облекло за филма „Барман завинаги”. Това е филм за мъж, обречен да прекара целия си живот зад бара, макар да мечтае за добре платена работа.
Десертите също ще бъдат почетени. Култовият екшън „Танго и Кеш” ще бъде преименуван на „Манго с пълнеж” и ще разказва историята на най-вкусната плодова салата в света. Томи Лий Джоунс и Робърт Дауни – младши пък ще приготвят малко „Щатски кадаифи”, нищо че по професия са щатски шерифи, а „Подсладителите” (в оригинал „Отмъстителите”) ще разкрие тайните на опасните Е-та.
Ще бъдат създадени и няколко филма, посветени на националните кухни. Разбира се, няма как да мине без филм, посветен на обичаната от целия свят италианска кухня. Затова ще бъде заснет „Ньоки”. Естествено, приготвени от Роки. Американският нинджа от руски произход Майкъл Дудикоф ще ни сготви една истинска „Американска манджа”, а „Холивудски кюфтета” (от „Холивудски ченгега”) ще покаже нов вариант за приготвяне на популярните у нас цариградски кюфтета.
По Великден на мода ще бъде „Яйце назаем” („Лице назаем”). Никълъс Кейдж, собственик на голям кокошарник, ще се смили над Джон Траволта и ще му даде едно яйце назаем, за да посрещне празника с червено яйце. Но дали заема ще бъде върнат? Гледайте и ще разберете.
Комедията „Деца на килограм” ще се превърне в социално ангажирания „Яйца по килограм”. Филмът ще акцентира върху проблема с цените на яйцата по Великден.
Уил Смит и Мартин Лорънс ще се издънят в кухнята във филма „Лоши гювечета”, а „Ромео трябва да умре” вече няма да носи това агресивно заглавие и ще се нарича „Ромео прави гьозлеме”.  „Истински лъжи” ще бъде прекръстен на „Истински уши” и във филма ще видим уменията на Арнолд Шварценегер и Джейми Лий Къртис като скараджии.
Още един филм с Джон Траволта – „Парола: „Риба меч” сменя името си на „Парола: „Славянски гювеч”. „Бесни страшни пенсии” пък ще се казва „Пресни страшни кайсии” и ще бъде посветен на родните овощни градини.
Една голяма грешка в озаглавяването ще бъде поправена само с един препинателен знак. Новата версия на „Железен орел” вече ще носи правилното име „Желе „Зенорел”, кръстено на своя създател. Френският готвач от ливански произход Зенорел остава завинаги неизвестен заради недоглеждането и неправилното изписване на името на известния холивудски филм.
Както виждате, от екраните предстои да се излее много помия. Не че някога са ни хранили с нещо различно, де. Но всичко е въпрос на вкус. Аз ви желая Бон апети и отивам да повърна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.