неделя, 30 януари 2022 г.

За Надал с признателност от една фенка на Федерер

Снимка:
Calciomercato.it

Отдавна не съм имала поводи да пиша за спорт, особено за тенис, но след днешния финал на "Аустрелиън оупън" ще наруша дългото си мълчание по темата. 

След като емоциите преминаха и мачът завърши (така както трябваше), вече спокойно мога да кажа, че беше страхотен. Колкото и да не ми харесва Даниил Медведев, не мога да не призная високото му ниво на представяне в мача (изключвам поведението). Но Рафа е големият шампион и за него искам да напиша повече, да събера всичките си мисли за тениса и да се опитам да обясня най-напред на себе си дали рекордната двайсет и първа титла го превръща в най-великия тенисист за всички времена, по-велик от моя Роджър, чиято сянка по някакъв начин винаги е падала върху испанския боец.

Никога не съм обичала цифрите и сухата статистика. Те не могат да покажат начина, по който е достигната една победа, а според мен именно пътят до победата показва кой колко струва като спортист. В цифрите се стопяват много важни обективни фактори, които помагат или пречат на даден тенисист да достигне до титла, като например състояние (физическо и психическо), ниво на конкуренцията, натрупана умора, възраст и т.н.

В моите очи великият спортист трябва да отговаря на три критерия: да има талант, борбен дух и безупречно поведение на и извън корта. По тези показатели любимият ми Федерер показва блестящо отношение към съперници и публика, липса на скандали в медиите и гениална игра, но неведнъж се е показвал мекушав във важни моменти, които са му коствали победата. Балканският субект Джокович, за сметка на Федерер, притежава силен дух наред с големия си талант, но поведението му не винаги е етично спрямо останалите тенисисти. Надал обаче покрива и трите критерия - великолепна игра в съчетание с несломим характер и воля за победа, винаги в духа на феърплея. Затова днес заслужено той счупи всички рекорди и задмина двамата си големи съперници. А аз, една от най-големите фенки на Федерер, която през годините именно заради Рафа е била нещастна след поредния финал с моя любимец, му се радвам от сърце и му желая още много титли. Защото той е всичко, което трябва да бъде един спортист... и човек.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.