вторник, 1 септември 2015 г.

"Дързост и красота"



Вече няколко века една семейна сага продължава да разтуптява почти спрелите сърца на пенсионерките. Не една старица е получила удар от вълнение и животът ù е приключил преди да успее да види развръзката на историята между Брук и Ридж. И нито един турски, индийски, испански или ескимоски сериал не може да измести вниманието от любимото семейство Форестър.
Всичко започва през далечната 87-ма (при нас в България малко по-късно) с една сватба. И оттогава обредният и родилният дом нямат мира – Форестър я се женят,  я наследници им се раждат (по този начин се намира решение на два проблема – този с безработицата и демографския). История за развратни и морално пропаднали богаташи, ще си кажат някои бабета, защитнички на патриархалните ценности и ще осъдят строго част от героите, потраквайки ядосано с ченета. Нищо подобно. Ако направите задълбочен контекстуален прочит, ще разберете, че всъщност това е библейска история за сътворението на света, защото всички герои са деца на Брук и Ерик, така както в Библията всички произлизат от Адам и Ева. Освен това има препратки и към Древногръцката митология. Като истинска гръцка богиня русокосата и неостаряваща Брук прелъстява мъжете – не жали дори собствените си деца. Ел Ей е като Олимп – там всички са вечно млади и никой не умира. Затова пък се размножават бързо, защото всеки е правил любов с всеки, децата порастват и достигат възрастта на родителите си, които са все тъй млади и плодовити. И така започват нови и нови любовни истории. Дори да изпуснете милиард серии, те пак ще се готвят за поредната сватба, в която винаги участие има Брук. В повечето случаи тя се омъжва за Ридж или негов роднина – за разнообразие, ако сценаристите са проявили въображение. В този сериал времето сякаш е спряло и само Големият потоп може да сложи край на „Дързост и красота”. Дори и тогава остават подозрения дали някой дизайнер няма да проектира Ноев ковчег, героите да оцелеят и историята да продължи да се върти в същия затворен цикъл, подобен на деветте кръга на Ада.

2 коментара:

  1. Този паралел с древногъцката митология и библейските герои ме впечетли много! Смятам, че дори режисьора не е прозрял в какво се е превърнала неговата сага. Очаквам с нетърпение и следващите ти публикации, в които се надявам да засегнеш и други филми и сериали. :)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.