понеделник, 7 септември 2015 г.

Колко черен е в действителност Джъстин Гатлин?*



Джъстин Гатлин – тази черна овца, този черен дявол, тази тъмна сила на леката атлетика (в буквален и преносен смисъл)… спирам с акцента върху черното, преди да са ме обявили за расистка, докато се опитвам да вляза в ролята на защитник на дартвейдъра на спринта. А защо изобщо ще го защитавам ли? Много просто – дори дяволът има право на адвокат и аз нямам нищо против да поема предизвикателството да се опитам да извадя от мрака образа на този голям спортист.
През последните пет години простатата на Гатлин е алармирала доста често – цели 59 пъти.  Американската анти-допингова агенция изглежда си е поставила за цел да разруши бъбреците на един от най-добрите си състезатели. Вместо това обаче успя да разруши неговата репутация и ако медицината е намерила начин да подменя нефункциониращи органи чрез трансплантация, за съжаление все още не може да възстановява опетнено име и сринат имидж. Самият Гатлин отрича да е употребявал допинг (или поне твърди, че не знае да го е правил), но е факт, че през 2006 г. той дава положителна проба. Факт е и че след този скандал, независимо дали е бил жертва на конспирация или виновен наистина в най-голямото спортно престъпление на 21. век, днес той носи последствията от случилото се преди 9 години. Гатлин определено не е любимец на медиите, а оттам и на феновете на леката атлетика и няма да се изненадам, ако дори в родината му някои моралисти стискат палци за Болт, въпреки че техният човек е пак в играта и изглежда все още може да печели, даже и без забранени магически отвари за бързина, забъркани от двойнодестилирана кръв от леопард (разбира се, че това не е единствената съставка, но няма да издам цялата рецепта, защото току-виж утре някой закръглен симпатяга в напреднала възраст си набави нужните съставки и започне да надбягва професионалните атлети, след като е изпил бъркоча… освен това няма да издам откъде знам тази рецепта).
Та взимал ли е всъщност забранени вещества Джъстин Гатлин? Според официалните източници нивото на тестостерон във втората му проба е било повишено, но подозирам, че това, което са открили в урината му, всъщност е било бензин. Защото през 2006 година в Доха той успя да избяга 100-те метра за 9,77 и да изравни рекорда на  Асафа Пауъл. И ако не беше четиригодишното наказание, кой знае дали самият Гатлин нямаше да постави преди Болт онзи фамозен рекорд от 9,58, а защо не дори 9,57. Никой не знае, защото той беше спрян, и то от своите, и то в момент, когато беше набрал много голяма скорост. Действие на Американската анти-допинг агенция, лишено от логика и здрав разум, защото по този начин леката атлетика се лиши от един голям състезател, може би единственият способен да оспори и да спре доминацията на Юсейн Болт.  Затова, вместо всеки път да отправя закани с пръст към Бог, Светкавицата трябва да благодари преди всеки старт на допинг-ченгетата, първо, защото отстраниха задълго от пистата един опасен конкурент, и второ, защото му създаде анти-герой, от когото всеки герой се нуждае, за да могат да изпъкнат неговите добродетели. И ето ги въпросите, които следва да си зададат всички, вместо да се чудят какво пие Гатлин – защо Американската анти-допинг агенция следва по петите своите най-изявени спортисти, подлага им крак и ги поваля коварно, след което скалъпва публичен процес, който завършва с екзекуция на обвиняемия, без да се изясни докрай случая (както постъпи и с Ланс Армстронг). Защо тази Агенция докарва черни облаци над американската атлетика и спорт? Защото американците държат да играят винаги по правилата, дори това да им коства достойнството? Съмнително е отговорът на този въпрос да е положителен. Съмнително, също като положителната допинг пробата на Гатлин.

* Материалът зае второ място в конкурса на FMG за зрителски коментар и беше публикуван на 31.08.2015 г. в BGathletic.com (и аз изобщо не се фукам с това :P) http://bgathletic.com/new.php?id=16246#.VeP2hO7VfIw.facebook

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.