вторник, 14 август 2018 г.

Гранати


 Всичко в този разказ е измислено, от началото до края.

Мира Войнова сръчно постави взривателя на последната граната. Най-после! И последният сандък е пълен! Поръчката е изпълнена!
Мира е доволна от себе си, защото знае, че ще има голям бонус. Тя е на трийсет и пет и работи в местния военен завод, в цеха за гранати, вече десет години. Жена е, но от нея няма по-добра в тази работа. От една година, поради съкращения, изпълнява сама тази не особено сложна, но важна технологична операция. Това обаче не забавя производството, защото Мира, по-известна като госпожа Войнова сред колегите си, е наистина добра и често добавя някой и друг процент към заплатата в края на месеца. Някои от колежките ú завиждат и злобно шушукат зад гърба ú, че бонусите са за работата, която върши в леглото на началника, докато мъжът ú е на мисия в Афганистан. Разбира се, това са само клюки, защото Мира е щастливо омъжена от седем години и със съпруга ú се радват на три сладки деца – момченце на пет и близначки на три.
Докато Мира нервно подрежда работното си място и изчаква да стане без десет, за да си тръгне, две здрави млади момчета изнасят готовия сандък към склада. Оттам още утре сутрин гранатите, заедно с още оръжия заминават за Русия, а оттам – за Афганистан, тъй като между двете държави има договор за въоръжаване. Но това не е работа на Мира, нито на другите работници в завода. Тях не ги интересува кой купува оръжията, които произвеждат. За тях е важна заплатата в края на месеца.

***
Мира реже салата вкъщи. Децата са при баба си тази вечер и майката ще има възможност да си отпочине след тежкия ден. Решила е да прекара вечерта спокойно, пред телевизора, да си сипе една малка ракийка със салатата и да се поотпусне.

***
От кухнята се чува писък, след това звук от падащо на пода тяло. Мира лежи припаднала на пода. Говорителката от новините обаче сякаш не забелязва случилото се в кухнята и продължава невъзмутимо:
           когато гранатата е избухнала в българския лагер. Убитият лейтенант Войнов е на трийсет и шест години. Оставя жена и три деца. За щастие, няма други жертви. С това емисията ни завърши. Останете с прогнозата за времето. Желая Ви спокойна нощ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.