събота, 6 октомври 2018 г.

България на три морета? Добре, че не е


Не си истински българин, ако не носиш в сърцето си идеала за България на три морета. Няма по-патриотична идея от тази да смяташ, че светът ни принадлежи на нас, българите. Защото ние сме най-старите. Дошли сме по тези земи, още преди сътворението на човека. И преди Големия взрив. И преди македонците даже. И се гордеем с това. Със старостта се гордеем.
Стар народ сме ние, българите. Спокойно може да ни викат „бабата на Европа”. Населението ни застарява, мисленето ни – и то остаряло. И в действията си също сме едни баби… Но това не е критика, а възхвала. Ние не се срамуваме от възрастта си, нито от миналото си. Срам ни е само от размера и от настоящето и затова не искаме бъдеще. В миналото искаме да живеем! Искаме България на три морета, в училище да се въведат народни носии вместо униформи и (само ако не е прекалено), всеки ден да дават „Време разделно” по телевизията на мястото на „ВИП Брадър”.
Ще си позволя да споделя едни мои опасения с вас, преди да са върнали Крумовите закони, защото за това, което ще напиша сега, със сигурност щяха да ми резнат и двете ръчички.
Та, да ме прощават патриотите, но добре, че България е останала малка по територия вследствие на разни задкулисни интриги на Великите сили, които все искат да ни прецакат географията, защото ги е страх от историята ни. Вместо да ги псуваме, трябва да сме им благодарни. Чакайте, не бързайте да ми скачате на бой, сега ще обясня защо!
Представете си, че България си беше останала на три морета. Или, за да не прекалявам, поне да бяхме запазили Санстефанска България. Давате ли си сметка как децата ви щяха да учат география, при положение, че сега едвам „избутват”? Така че хиляди благодарности на „виновниците” за орязването на границите ни. Нека техните деца се мъчат да запомнят формите на релефа и многообразието от полезни изкопаеми сега, докато тарикатчетата от малка България си гледат кефа в часовете по география.
Да оставим училището. И без това е отживелица. В момента състоянието на пътищата е доста незадоволително, меко казано. Я си представете три-четири пъти по-голяма територия, която се нуждае от поне още 5 магистрали. Умът ми не го побира кога щяхме да ги построим. А за цената на винетките да не говорим. Както и за разходите за гориво, особено през лятото, когато всичко живо се юрва към морето. Ама едно е да идеш до Бургас, друго – до бреговете на Адриатика.
Като споменах морето – ето още един плюс: сега имаме само едно море, на което не можем да отидем лятото. А ако бяха три, тройно щеше да ни е яд, че не ни стигат отпуската и парите, за да отидем на почивка. Виждате ли колко сме облагодетелствани всъщност, а?
Ами това е положението – България е малка и стара… малка, но стара… Обаче какво значение имат възрастта и размера? Все пак това е държава, а не хуй, затова няма оправдания, че не върши работа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.