четвъртък, 1 август 2024 г.

"13 за късмет" с Кръстю Мушкаров

Снимка: Кръстю Мушкаров

Кръстю Мушкаров е един от най-интересните за мен съвременни български автори. Истински еднорог – представител на писателите интелектуалци; създател на изчезващия вид романтично фентъзи, в което детската наивност побеждава кървавия реализъм ала Мартин. Ако имаше повече писатели, които да създават светове и герои като тези на Кръстю, вероятно щях да чета повече книги от жанра.

 

  1.      Да очакваме ли нов дракон да се роди под перото ти в годината на дракона?
Имам идея за един интересен и забавен разказ на "драконова" тематика, надявам се да се получи добре.

  2.      Вярваш ли в съществуването на митологични създания?
Не, но това не ми пречи да си мечтая за срещи с тях. Смятам, че всеки има нужда от капчица вълшебна и необяснима загадъчност, която да придаде цвят на сивото му ежедневие.

3.      В какво митологично създание би се преобразил?
В дракон, разбира се. Мисля, че драконите са любимите ми вълшебни същества, защото съчетават в себе си два от най-древните човешки копнежа - огъня и свободния полет. Има нещо омайно и вдъхновяващо в това да се рееш над света, както и в силата да създаваш огън, колкото и унищожителен да е той...

4.      Кой ще победи в битка между змей и дракон?
Легендите за върколаците идват от германския фолклор ("върколак" буквално означава "човек-вълк"). Това е митично създание, което се превръща от човек във вълк и обратно. В славянския фолклор пък си имаме "змей", който може да се превръща от човек в дракон. Кой би победил в една битка между човек-дракон и истински дракон е много трудно да се каже, но предполагам, този, който е по-мотивиран да надделее, който по-непреодолимо иска да опази любимите си същества (разчитащи на помощта му).

5.      Обижда ли те, когато те наричат „детски писател“?
Не, това дори би ме поласкало, защото аз самият не смятам себе си за такъв. Истината е, че за деца се пише много по-трудно, отколкото за възрастни. Не е лесно да "опазиш детето в себе си", защото като деца имаме много по-буйно, живо и ярко въображение, което още не е "опитомено" и вкарано в калъп от ограниченията, рамките, правилата и предразсъдъците на света, в който живеем.

6.      Кои са любимите ти фентъзи и фантастика (филми и книги)?
Много са, но ще спомена например "Магьосникът от ЗемлеМория" на Урсула Ле Гуин, "Стената около света" на Теодор Когсуел, "Трудно е да бъдеш бог" и "Обитаемият остров" на братя Стругацки, "Непобедимият" на Станислав Лем, "Ланголиерите" на Стивън Кинг, "Хора като богове" на Сергей Снегов, филми като "Звездни войни", "Сърцето на дракона", "Ерагон", "Джон Картър", творбите на Петър Бобев, Тери Пратчет, Айзък Азимов, Артър Кларк, Хари Харисън и много, много други...

7.      За каква жена мечтае Кръстю – принцеса или вещица?
Силна, смела и решителна, способна да отстоява това, в което вярва. По-скоро - свободолюбива вещица, владееща магията и познаваща билките, отколкото капризна принцеса, която не може да се похвали с друго, освен с образцов етикет, изящни обноски и кралско потекло.

8.      Мислиш ли, че от книгите ти биха излезли сполучливи филми?
Винаги, когато описвам дадена сцена, се потапям в нея и си я представям като страничен наблюдател. Ако носех и камера със себе си със сигурност щях да заснема страхотни кадри. А дали от тях би се получил добър филм, само зрителите биха могли да кажат?

9.      Какво мислиш за развитието на изкуствения интелект?
Като всяка друга човешка технология, и тази е нож с две остриета. Може да бъде много полезен или много опасен, зависи как и за какво се използва. Смятам, че ролята му трябва да е на "интелектуален кран", който да се използва за решаване на скучни, повтарящи се и рутинни задачи, за да може да освобождава времето и ума на хората, а те да се занимават с изкуство. Той е много по-добър в намирането и съчетаването на вече известни идеи и похвати и лесно би могъл да обезсърчи хората и дори напълно да ги откаже да се занимават с писане, рисуване, композиране и т.н. Но не мисля, че някога би могъл да създаде нещо принципно ново, различно и оригинално, защото му липсва цел и способност за самооценка. За истинския творец процесът на създаването е по-важен от крайния резултат, а пътуването е по-интересно от пристигането. Освен това изкуственият интелект не би могъл да се въодушеви и вдъхнови от обратната връзка, която получава от доволните читатели, слушатели и зрители...

10.   Като човек, мразещ насилието, харесваш ли „Игра на тронове“ (все пак, има дракони вътре)?

Това, което видях, определено НЕ МИ хареса. Не е важно дали има дракони, а за какво се "използват" те в сюжета. Дали имат самосъзнание и "свободна воля", или са просто инструменти за плашене и убиване, не по-различни от големи, летящи и пламтящи копия и брадви.

11.   Какво мислиш за набиращите популярност фентъзита с български фолклорни елементи?

Определено им се радвам, защото нашият фолклор е много богат - както на вълшебни създания, така и на приказни сюжети. Преди време написах един разказ - "Закрилницата на гората", в който главната героиня е самодива. Но докато проучвах легендите и се опитвах да ги използвам и "опитомя", се натъкнах на неща, които не ми се връзваха и "спъваха" историята ми. Затова реших да си дам известна свобода в тълкуването на това, което ни е "известно" за самодивите и да го разширя със собствените си представи за тях.

Снимка: Милена Сърнева

12.   Доколко, според теб, рекламата определя успеха на даден автор или книга?

По принцип мразя рекламите, но истината е, че няма как читателят да хареса писател или творба, за чието съществуване дори не подозира. Колкото повече хора отделят от свободното си време и дадат шанс на дадена история и герои, толкова повече ще ги харесат. Ако само един процент от 100 милиона читатели харесат една книга, те пак ще са хиляди пъти повече от десетимата човека, които са прочели и до един са харесали друга. Така че, за съжаление, рекламата има ако не определящо, то поне много голямо значение за успеха на дадена книга.

13Ще има ли някога край историята на Риналу и Алгира? 

В сегашния си вид историята им е повече или по-малко завършена. Но доколкото познавам умението на двамата (и главно на Алгира) да се забъркват в неприятности, приключенията им едва ли някога ще имат край. Само се надявам да допускат по-близо до себе си своя смирен битие-описател, без да го изядат или омагьосат...

Книгите на Кръстю Мушкаров може да изтеглите безплатно от сайта му. Съветвам ви да го направите. 👇💖  
Илюстрация: Кръстю Мушкаров





 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.