събота, 12 септември 2015 г.

Италианската мафия пак окупира Ню Йорк*



Ако от историческа гледна точка американците имат много причини да не обичат особено италианците, то днес те спокойно могат да си позволят да ги мразят. Стотици журналисти по света вероятно вече са били написали статиите, които в неделя сутрин щяха да ознаменуват двайсет и втората титла на Серена Уилямс, която щеше да означава календарен Голям шлем, печелен до момента единствено от легендарната Щефи Граф. И несъмнено в този финал губещата щеше да е Симона Халеп.
Обаче тези статии отиват на боклука, защото двете италианки – Флавия Пенета и Роберта Винчи – прецакаха шоуто. И ако победата на Пенета само изненада тенисекспертите, то победата на Винчи превърна днешния ден в поредния черен 11. септември за жителите на Ню Йорк, а италианските медии имат пълното право да озаглавят статиите си просто Roberta Vinci, защото тя наистина победи (vinci – 2 л. на глагола vincere – побеждавам – б.а.).
Вторият полуфинален мач от женската надпревара се превърна в един от може би най-добрите мачове в целия тазгодишен турнир изобщо, не само заради изненадващия обрат, осъществен от италианката, а и заради хъса, с който и двете тенисистки преследваха победата. Първия сет се разви логично – Уилямс спечели без да срещне особени проблеми и вторият изглеждаше изцяло протоколен. Всички знаем що за състезателка е американката – силова, психически непоклатима – истински звяр на корта. Само че се оказа, че не познаваме добре съперничката ù. Противно на всички очаквания, Роберта Винчи не само, че не се пречупи след загубата на първия сет, а напротив – тази загуба сякаш я разяри и я накара истински да пожелае победата, за да лиши Серена от календарен Шлем и по този начин да си отмъсти за загубения първи сет. Винчи игра изключително интелигентно, разиграваше противничката си по корта и показа, че в съвременния женски тенис все още може да се печели с красива игра и изобретателност, а не само с груба сила. Именно с тази си игра италианката стигна до пробив, след което не допусна на свой ред да бъде пробита и така сетовете станаха равни.
В третия сет Уилямс отново поведе, но Винчи показа характер и стопи пасива. Италианката сътвори множество красиви комбинации по корта, а на свой ред американката отговори с мощни форхенди и смачове, които ù спечелиха много точки, но и заради които доста пъти изпрати топката в мрежата или извън очертанията. Докато накрая Роберта Винчи не реализира пробив. При резултат 5-3 Винчи не успя да пробие подаването на Уилямс и се наложи да сервира за мача. И тук се очакваше драмата да стане пълна, защото не веднъж сме ставали свидетели на ситуации, в които фаворитът е изправен пред загуба, но противникът, обхванат от адреналин и паника, сам губи подаването си и впоследствие – мача. Тук обаче това не се случи, за съжаление на нюйоркската публика. Така както сицилиански мафиотски бос се разправя хладнокръвно със своите длъжници, така и италианската тенисистка довърши своята съперничка, за да достигне до първия финал в кариерата си, където ще играе срещу сънародничката си Флавия Пенета. Победоносните викове на щастливата Роберта Винчи огласиха „Флашинг Медоус” и радостни сълзи избликнаха от сините ù очи, а красотата на този момент се допълни от прекрасната американска публиката, която бурно аплодира състезателката, лишила ги от тяхната мечта – да видят любимката си шампионка. Защото италианката сбъдна американската мечта – започна надпреварата като една непретензиозна, вече възрастна тенисистка, чието достигане до втората седмица беше достатъчно постижение, игра за първи път в кариерата си полуфинал на турнир от Големия шлем срещу най-силната тенисистка в момента и я победи със сърцата игра и майсторство. А утре може би дори ще вдигне купата. Но даже и да не успее, тя вече е герой не само в страната си, а за цялата тенис общественост. И няма да е никаква изненада, ако именно американците заснемат някога филм за това, което Роберта сътвори на тазгодишния US Open.

*Статията е публикувана в "Тенис24" на 14.09.2015http://www.tennis24.bg/g3h4i18j1l28030m18/%D0%98%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%B0%D0%BA+%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%9D%D1%8E+%D0%99%D0%BE%D1%80%D0%BA.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.