вторник, 13 октомври 2015 г.

No water, no cry




На Марс откриха вода, ако някой все още не е разбрал, и най-накрая зелените човечета (които сигурно ще си сменят цвета, след като се изкъпят) ще заживеят като хората: ще почнат да плащат сметки, ще им спират водата редовно през лятото и чат-пат – през зимата, ще има безкрайни ремонти на ВиК инсталацията... Затова тука, на Земята, толкова се радваме на тая новина – защото злорадстваме.
Обаче аз, като едно човеколюбиво (в случая може би е по-правилно да кажа извънземнолюбиво) същество, искрено съчувствам на марсианците. Защото откриването на водата ще породи необходимости, които досега не са съществували на тяхната планета, а наред с нуждите ще възникнат и затруднения, свързани с удовлетворяването им. Например прането и миенето на чинии. Сега ще се сетят жителите на Марс, че дрехите трябва да се перат, ще почнат да въртят ония ми ти перални, след време в тях ще се натрупа котлен камък и ето ти проблем. И това е нещо съвсем дребно. Представям си, като настъпи дъждовният сезон, как ще се наводнят жилищата им. Ние, че си имаме шахти (само където ги имаме), берем ядове всяка година, а те, милите, никакви си нямат. Ама ще трябва да се справят все някак – нали са уж по-напреднала цивилизация от нас, няма да им давам акъл. Зимата обаче не ги виждам, когато топлофикация им спре топлата вода.
Не им се бъркам, но ще направят добре извънземните, ако започнат да бутилират марсианска вода и да я изнасят за Земята. За рекламно лице може да привлекат Григор Димитров, защото той си пада по медийните изяви, пък и някои от върлите му фенове го определят като „извънземен тенисист”. И така, вече никой няма да пие тъпата Евиан по тенистурнирите. Изобщо марсианците могат да нанесат сериозен удар по търговията с минерална вода и това да доведе до сериозен конфликт и истински „Междузвездни войни” още преди премиерата на Епизод 7.
А защо пък не построят и един СПА комплекс и не развият туризма около района с лечебна вода (просто няма начин водата на Марс да не е лечебна)? Представям си като се почне едно копане, едно застрояване – релефът ще стане също като на Луната (или като на Сопот).
Не е лоша идея като се почне да се строи, да се построи и  металургично предприятие. Ако на Марс не им достига работна ръка, от Земята ще им осигурим на първо време (но като заработят пак заводите ни на пълни обороти, ще си приберем кадрите). А отпадъците от производството могат да изхвърлят директно във водата, каквато е практиката при нас. Само че ние си имаме пречиствателна станция (поне в моя град) и можем да си го позволим, а те си нямат. Поради това ще си замърсят яко питейната вода, ще развият стомашни разстройства и ще осерат Марс, така както ние вече сме осрали Земята.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.