събота, 21 ноември 2015 г.

"Падането на Икар"

"Падането на Икар" от Битър Брьогел Стария. Снимка: Уикипедия



Интересни хора сте това, интелектуалците. Все търсите скрития смисъл там, където изобщо го няма или където е очевиден и го обяснявате по най-сложния начин, докато повярвате, че безсмисленото има смисъл, а обикновеният човек, който ви слуша, загуби смисъла и за смисленото. Ето сега и за тая картина – „Падането на Икар” – стоите и се чудите какво виждате на нея. Сега ще ви обясня, за да не си губите напразно времето.
На картината има море, хора, овце, скали, град в далечината. Пече слънце. Това значи, че е лято. Затова не мога да разбера защо тия двама балъци са се навлекли така. Иначе ясно се вижда, че са много глупави – единият разорава плажната ивица (така вероятно започва застрояването на Черноморието), а другият пасе овце. На тяхно място всеки нормален човек ще иде на плаж да се попече малко и да зарибява мадами. Този с овцете е малко по-глупав. Не че е много умно да ореш пясъка, ама тоя може поне да изчака колегата му да засее нещо, пък тогава да си пусне стадото да го опасе. Селяндури, какво да ги правиш – кърската работа ги влече повече от това да се изтягат на шезлонгите. В крайна сметка тяхна си работа. Единият гледа нагоре и сега вие, интелигенцията, си мислите, че търси знак от Бог за дъжд или кой знае какво. Много грешите – човекът се опитва да кихне. Сигурно е настинал и това обяснява защо е облечен така посред лято. Това обаче не опровергава твърдението, че е глупак.
И сега за Икар. Първо, защо решихте, че това е същият Икар от легендата. Този е друг пич, пак със същото име. Сигурно майка му е била такава любознателна като вас и е измислила това изчанчено име. Иначе е същият тъпанар като човека, на когото е кръстен. Само че тоя е скочил от яхтата, която е близо до него. Там е имало купон, той се е напил и е решил да поплува малко. Ами да, прави сте – това е много глупаво. Обаче не е по-умно да се опиташ да летиш с криле, залепени с восък. И двете са си чисти самоубийства от фукане. Само че единият е герой – тоя с крилата, а другият – глупак. Митологичният Икар сигурно ви харесва повече, защото е изобретателен глупак. А тоя, за когото твърдите, че иска да го спаси, няма такова намерение. Той просто се облекчава в морето, понеже е изпил прекалено много бира и размахва среден пръст към яхтата, защото не са го взели на купона по-рано.
Сега питате и за града в далечината. За него не знам, прилича ми на Несебър, но не съм сигурна. Така или иначе, ако беше толкова важно, щеше да има зуумната табелата, за да разберем. Да приемем, че е Несебър и толкова.
И сега, след като ви изясних как стоят нещата в действителност, ще ви разкрия и смисъла. Не че има нещо неясно, ама с вас, интелектуалците, трябва човек да прояви търпение, защото загрявате по-бавно. Както разбрахте, всички хора, които са нарисувани, правят глупости. Обаче на тях им доставя удоволствие и си ги правят, нищо, че е налудничаво. При това са упорити, което е похвално. Ето, например, тия двамата не се срамуват, че са от село – искат да развиват растениевъдството и животновъдството на брега на морето и го правят, без да им пука, че условията не стават за това. Икар пък обича купона. Не го интересува, че може да се удави заради каприза да поплува, защото точно в този момент той иска да прави точно това – да плува. Ако ще да му струва живота. Брьогел пък е обичал да рисува идиоти и го е направил. Това е искал да каже и на вас – че трябва да правите, каквото ви харесва, колкото и да е тъпо,  независимо от времето и мястото, без да мислите как ще го възприемат другите и каква цена ще платите. Животът не трябва да се съзерцава през стъкло, както вие зяпате тази картина, а трябва да се стремите да бъдете един от шантавите персонажи в нея. Защото докато вие, интелектуалци, се мъчите да проумеете какво виждате на картината, да разберете живота само чрез наблюдения, някой пада и си разбива главата в опит да осъществи своя откачена мечта, а друг успява да се приземи плавно. А аз загубих време и пожертвах миг от живота си в името на това да спася остатъка от вашия, като ви накарам да зарежете тъпата картина и да отидете на плаж. Какво като е зима.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.